slawek
Level 2: Heavy Corvette
|
Post by slawek on Feb 8, 2006 11:39:29 GMT -5
|
|
gremdek
Level 5: Destroyer
groza
|
Post by gremdek on Feb 8, 2006 14:38:32 GMT -5
well, I'm from Poland too, and I dont' understand your English too much Co to znaczy?: maybe great foto falcon from all side? I czy chcesz te wszystkie boczne uwypklenia zrobić jako takie "naklejki"?
|
|
slawek
|
Post by slawek on Feb 8, 2006 15:20:47 GMT -5
Jeœli chodzi o wypuklenia to w³asnie sie zastanawiam,wszytko zalezy od wielkoœci modelu na jak¹ sie zdecyduje. prawdopodobnie bêdo to takie ma³e skrzyneczki lub usune im boczne scianki i beda one jako elementy do podklejenia na grubsz,a tekturke,jeœli chodzi o mój angielski -wiem jest okropny Zg³asza³em tam chêæ pos³uchania opini i proœba o jekies extra fotki soko³a z kazdej strony.jak wiesz s¹ tu moje modele w downloadzie,wszystkie z wyjatkiem xwinga zrobi³em z upgradu do xwalliance.Niestety gra a modele kartonowe niezawsze id¹ w parze,a to przenikaja sie czesci a to uproszczenie jest za wielkie,a to malowanie w zbyt niskiej rozdzielczosci i jakosci,i dla tego wpadaj¹c na fajny program do grafy 3d postanowi³em zrobiæ coœ od podstaw. Niedawno zaczo³em próbe z malowaniem ale niestety bez znajomoœci prog wektorowych niebedzie to do koñca takie jakie bym chcia³.Tak czy siak jak go zrobie to myœle ¿e i on zagoœci w downloadzie
|
|
|
Post by Enterprise-E on Feb 9, 2006 4:03:08 GMT -5
maybe You want to make textures by taking hi-res photos of a real Falcon model?
And have You made that 3D model? it's quite great! And do You want to make all those details from paper?
|
|
Cherel
Level 6: Carrier
will someone make a paper Whitestar for me?
|
Post by Cherel on Feb 9, 2006 9:21:12 GMT -5
Jeœli chodzi o wypuklenia to w³asnie sie zastanawiam,wszytko zalezy od wielkoœci modelu na jak¹ sie zdecyduje. prawdopodobnie bêdo to takie ma³e skrzyneczki lub usune im boczne scianki i beda one jako elementy do podklejenia na grubsz,a tekturke,jeœli chodzi o mój angielski -wiem jest okropny Zg³asza³em tam chêæ pos³uchania opini i proœba o jekies extra fotki soko³a z kazdej strony.jak wiesz s¹ tu moje modele w downloadzie,wszystkie z wyjatkiem xwinga zrobi³em z upgradu do xwalliance.Niestety gra a modele kartonowe niezawsze id¹ w parze,a to przenikaja sie czesci a to uproszczenie jest za wielkie,a to malowanie w zbyt niskiej rozdzielczosci i jakosci,i dla tego wpadaj¹c na fajny program do grafy 3d postanowi³em zrobiæ coœ od podstaw. Niedawno zaczo³em próbe z malowaniem ale niestety bez znajomoœci prog wektorowych niebedzie to do koñca takie jakie bym chcia³.Tak czy siak jak go zrobie to myœle ¿e i on zagoœci w downloadzie hmmmm... I have no problem with you talking in your own language... but I'd really apreciate a translation for the rest of the community.
|
|
Deimos
Requiem War mod team
|
Post by Deimos on Feb 9, 2006 10:26:30 GMT -5
Heh, it seems thet You'll be faster than me: i started modelling a falcon from scratch too, but didn't have enough time to get anywhere near the finish: Anyway, good luck, i'd be glad to fold it once you're finished. Aha, i Slawek - I staraj sie nie uzuwac polskich znakow - i tak nie beda poprawnie wyswietlane... [translation]Oh, and Slawek - try not to use polish characters - they won't be displayed properly anyway[/tranlation]
|
|
gremdek
groza
|
Post by gremdek on Feb 9, 2006 14:01:18 GMT -5
Jeœli chodzi o wypuklenia to w³asnie sie zastanawiam,wszytko zalezy od wielkoœci modelu na jak¹ sie zdecyduje. prawdopodobnie bêdo to takie ma³e skrzyneczki lub usune im boczne scianki i beda one jako elementy do podklejenia na grubsz,a tekturke,jeœli chodzi o mój angielski -wiem jest okropny Zg³asza³em tam chêæ pos³uchania opini i proœba o jekies extra fotki soko³a z kazdej strony.jak wiesz s¹ tu moje modele w downloadzie,wszystkie z wyjatkiem xwinga zrobi³em z upgradu do xwalliance.Niestety gra a modele kartonowe niezawsze id¹ w parze,a to przenikaja sie czesci a to uproszczenie jest za wielkie,a to malowanie w zbyt niskiej rozdzielczosci i jakosci,i dla tego wpadaj¹c na fajny program do grafy 3d postanowi³em zrobiæ coœ od podstaw. Niedawno zaczo³em próbe z malowaniem ale niestety bez znajomoœci prog wektorowych niebedzie to do koñca takie jakie bym chcia³.Tak czy siak jak go zrobie to myœle ¿e i on zagoœci w downloadzie translation Those (hard to translate) protruding parts(you, know, those boxes) make me wonder, everything depends on the size of the model which I'll choose. It'll be like little boxes or (flat) elements to glue on a thicker texture. And about my english- I know, it's horrible. I'd like to hear your opinions, and some falcon photos at every side. (...) end of translation (I cutted the end of text, it was for me, and I understand it Well, there's one free downloadable model availible. ( www7a.biglobe.ne.jp/%7Esf-papercraft/download/gallery1/mf/Falcon%20.htmland high detailed mesghes to download, In my opinion better than photos to use. scifi3d.theforce.net/details.asp?intGenreID=10&intCatID=10&key=4scifi3d.theforce.net/details.asp?intGenreID=10&intCatID=10&key=193scifi3d.theforce.net/details.asp?intGenreID=10&intCatID=10&key=592scifi3d.theforce.net/details.asp?intGenreID=10&intCatID=10&key=301
|
|
slawek
|
Post by slawek on Feb 24, 2006 17:51:43 GMT -5
|
|
gremdek
groza
|
Post by gremdek on Mar 3, 2006 7:09:17 GMT -5
how are you going to texturise it? you wanna to leave it for painting by the potential folder?
jak chcesz to eteksturowac? chcesz zostawic to do pomalowania przez sklejajacego?
|
|
Deimos
Requiem War mod team
|
Post by Deimos on Mar 4, 2006 19:57:30 GMT -5
I have one request -remove fold lines on as many parts as possible, eg. boxes don't really need them, since their edges clearly indiscat how they should be folded, and cylinders definetely don't need them(i can see some cylinders with fold lines on the screenshot you posted). You could also consider decreasing the angle at which pepakura inserts fold lines - that would make the job easier.
[polish]Mam prosbe - moglbys pousuwac czarne linie na jak nawiekszej ilosci czesci? Np. obiekty takie jak pudelka ich nie potrzebua bo ich pozostale krawedzie asno wskazuja jak nalezy je pozaginac. A obiekty cylindryczne tym bardziej nie potrzebua dodtkowych linii (a na screenie ktory zamiesciles widac kilka cylindrow z takimi liniami). Moglbys takze rozwazyc zmniejszenie kata przy ktorym pepakura wstawia linie - to by ulatwilo robote.[/polish]
|
|
slawek
|
Post by slawek on Mar 5, 2006 15:58:16 GMT -5
ai paint model in komputer ,photoshop etc... falcon from free future download must all ready pomaluje model na kompie,photoshopem lub czym innym.. chce aby model we free downloadzie w pszysz³osci byl calkowicie gotowy do sklejenia
|
|
slawek
|
Post by slawek on Mar 5, 2006 16:03:28 GMT -5
lini niebedzie,to tylko pierwsze obrazki z rozk³adania pepa.przed malowaniem wiekszosc lini usune zwlaszcza te z cylindrow.Zastanawiam sie tylko czy namalowac tylko detale czy dorobic dodatkowo zabrudzenia,zacieki itp -czy zostawic to modelarzom
|
|
gremdek
groza
|
Post by gremdek on Mar 6, 2006 7:58:23 GMT -5
ai paint model in komputer ,photoshop etc... falcon from free future download must all ready Maybe sth understable... I'll paint the model in photoshop (or sth else) using my computer. I want the model to be completely ready for gluing in free download. and from me... Will you be able to paint it good, keeping all curves,angles etc. ? Well, you have to have great imagination to do that. Czy bedziesz w stanie poteksturowac to dobrze, zachowujac wszystkie wykrzywinia, katy itp? Musisz meic duza wyboraznie do tego. glupio tak pisac w obydwu jezykach....
|
|
slawek
|
Post by slawek on Mar 6, 2006 15:38:16 GMT -5
Mysle ze jestem w stanie pomalowac go dobrze,dorysowujac wiele detali i sladow eksploatacji typowych dla sokola.A wyobraznie to chyba mam przecie sokola zrobilem sam od podstaw w 3d img269.imageshack.us/my.php?image=falcon2f8jv.jpg Ale jesli ktos ma checi mi pomoc to zapraszam do wspolpracy PS chlopaki przetlumaczcie to bo siedze nad tym sokolem i nawet niemam czasu zainstalowac translatora ;[
|
|
Deimos
Requiem War mod team
|
Post by Deimos on Mar 10, 2006 7:33:24 GMT -5
jesli juz bedziesz przy teksturowaniu, to chyba jednak lepiej byloby zrobic oprocz detali takze brud, zacieki, osmolenia i inne tego typu rzeczy. Ewentualnie zawsze mozna zrobic najpierw teksture podstawowa, a potem dodawac slady eksploatacji - a wtedy opublikowac dwie wersje. Jeszcze jedno odnosnie tekstur - mam nadzieje, ze beda spore (okolo ~1600x1600 na jedna strone sokola powinno wygadac ok - ten rozmiar dalby 20cmx20cm przy rozdzielczosci przecietnej drukarki - 200dpi). Aha, i zapomnij o English Traslarorze - o efekcie ego dzialanie mozna powiedziec wszystko, tylko nie to, ze jest zrozumialy Sorry, but right now i have no time for English translation - i've got to run to school, i'll probably be late anyway.
|
|